‘Yumurtanın üzerinde bu işaret yoksa sakın satın almayın’ uyarısı

Yumurta, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da en çok tüketilen besinlerden biri. Haşlanmış, omlet, kızartma ya da tatlılar da kullanılıyor ve neredeyse herkesin damak zevkine hitap ediyor. Protein açısından zengin, pratik bir şekilde pişirilebilen ve her öğünde değerlendirilebilecek kadar çok yönlüdür. Fakat, yumurtaların güvenliği üretim şekillerine bağlı olarak farklılık gösterebilir ve bu durum özellikle hassas gruplar için önemlidir.

Satılan bazı yumurtaların büyük çoğunluğu güvenle tüketilebilir olsa da küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için kaynak seçimi kritik hale gelir. Özellikle çiğ ya da akışkan yumurta tercih edenlerin üretim sürecine dikkat etmesi gerekiyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİNİ AZA İNDİREN DETAY

Yumurtaların yüzde 90’ından fazlası salmonella riskini ciddi oranda düşüren bir gıda güvenliği programı kapsamında üretilmektedir. 1998’de başlatılan bu sistem sayesinde bugüne kadar 200 milyardan fazla yumurta güvenle tüketiciye ulaştı. Programın en belirgin işareti, İngiltere’de kabukta ya da ambalajda görülen kırmızı renkteki British Lion damgasıdır.

British Lion logosu, her tavuğun salmonella aşısı olduğunu ve tüm üretim sürecinin izlenebilir olduğunu garanti eder. Bu işareti taşıyan yumurtalar, Tesco, Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Morrisons ve Waitrose gibi tüm büyük marketlerde bulunabilir. İskoçya Gıda Standartları da yumurtaların dengeli beslenmenin önemli bir parçası olduğunu vurgularken, uygun saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerinin gıda zehirlenmesi riskini en aza indireceğini belirtir.

YUMURTALAR İÇİN BAZI HAYATİ İŞARETLER TAŞIYOR

Ayrıca, sağlıklı bireyler çiğ veya az pişmiş İngiliz tavuk yumurtalarını güvenle tüketebilirken, hamileler, yaşlılar ve çocuklar gibi risk grubundaki kişilerin yalnızca British Lion veya Laid in Britain güvence programı kapsamındaki yumurtaları tercih etmesi öneriliyor. Bu gruplar için özellikle çiğ ve akışkan yumurta tüketiminde bu işaretler hayati önem taşıyor.

Hijyen de büyük rol oynar. Yumurtayla temas eden ellerin ve mutfak gereçlerinin iyice temizlenmesi, çatlak kabuklu yumurtalardan uzak durulması ve yumurtaların diğer yiyeceklerden ayrı muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra ördek, kaz veya bıldırcın yumurtaları salmonella riskinin daha yüksek olması sebebiyle mutlaka tam olarak pişirilmelidir.

 

Related Posts

Danimarka, okuma oranını artırmak için kitaplardaki KDV’yi kaldıracak

Danimarka, okuma oranını artırmak için kitaplardaki KDV’yi kaldıracak

Festivalde Rapçi Çakal Yaralandı

Tekirdağ’daki Ayçiçeği Festivali’nde rapçi Çakal, havalı tüfekten ateş açılması sonucu yaralandı.

Muratpaşa’da Ücretsiz Diyetisyen Hizmeti

Muratpaşa Belediyesi, sağlıklı yaşam için ücretsiz diyetisyen hizmeti sunuyor, 2336 kişi faydalandı.

Adıyaman’da motosiklet yayalara çarptı: Üç yaralı

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde motosikletin yayaya çarpması sonucu üç kişi yaralandı.

Polis-şüpheli kovalamacasında kaza: 4 yaralı

Samsun’da “dur” ihtarına uymayan motosikletlileri kovalayan trafik polisleri park halindeki otomobile çarptı. Kazada 2’si polis memuru 4 kişi yaralandı.

Suriye’deki seçimler Süveyda, Haseke ve Rakka’da ertelendi

Suriye ‘de eylül ayında yapılması planlanan ilk parlamento seçimlerinin Süveyda, Haseke ve Rakka vilayetlerinde “güvenli bir ortam sağlanana kadar” erteleneceği açıklandı.