Tarih verdi: Kahve fiyatları artacak

Türkiye’de Kahve Tüketimi Hızla Artıyor

Yıllardır Türk kültüründe geleneksel çayın yanında önemsenmeyen kahve, son yıllarda Türkiye’de büyük bir popülarite kazanmaya başladı. Hem lezzeti hem de sosyalleşme aracı olarak tercih edilen kahve, Türkiye’de hızla tüketici kitlesini genişletiyor.

Kahve İthalatında Büyük Artış Gözleniyor

Son verilere göre, Türkiye’de kahve tüketiminde belirgin artışlar yaşanıyor. 2025’in ilk çeyreğinde 30 bin 300 ton kahve ithal edilirken, geçen yıla göre %33,4’lük bir artış gözlemlendi. Kişi başı kahve tüketimi ise 1.5 kilograma yükseldi. İthalat rakamları da bu artışı destekler nitelikte: 181.5 milyon dolarlık harcama ile ithalat %87,7 arttı.

Tüketimdeki bu artışın önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenirken, kahveyle birlikte servis edilen pastane ürünleri, tatlılar ve yan içecekler gibi farklı ürünlerin tüketimi de artış gösteriyor.

Kahve Tüketim Alışkanlıklarında Değişim

Arabica Coffee House CEO’su Sertaç Yalçın, Türkiye’de kahve tüketim alışkanlıklarında gözlemlenen değişime dikkat çekiyor. Kahvenin sadece bir içecek olmaktan çıkıp bir kültür ve sosyal buluşma aracı haline geldiğini belirten Yalçın, genç neslin kahve tutkusunun ve üçüncü nesil kahvecilik anlayışının yaygınlaşmasıyla tüketimin hızla arttığını vurguladı.

Yalçın’a göre, kahve talebi sadece büyük şehirlerle sınırlı değil; Anadolu’nun farklı şehirlerinden de nitelikli kahveye ilgi artıyor. Bu talebin ithalat rakamlarına yansıdığını belirten Yalçın, önümüzdeki dönemde talebin artarak devam etmesini beklediklerini söyledi.

Kahve Fiyatlarındaki Beklentiler

Kahve.com CEO’su Levend Aktaş, kahve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aktaş’a göre, döviz kurlarındaki durağanlık ve ithalat vergilerindeki artışın fiyatlara yansıması nedeniyle fiyatlardaki artışın 2025 sonbaharına kadar devam edebileceğini öngörüyor.

Kahve ve Çay Arasındaki Rekabet

Horeca yatırımcısı ve Fredonia Coffee kurucusu İdris Akgül, Türkiye’de üçüncü nesil kahveciliğin yükselişine işaret ederek, kahvenin artık çayla rekabet halinde olduğunu belirtiyor. Akgül, iklim krizinin Brezilya ve Vietnam’daki üretimi etkilediğini ve bu durumun fiyatlara yansıdığını söylüyor. Kişi başı kahve tüketiminin hala Avrupa ortalamasının altında olduğunu ancak artan trendle birlikte bu rakamın hızla yükseldiğini belirtiyor.

Related Posts

Romanya’da enflasyon yerinde saydı

Romanya’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,85 olarak ölçüldü. Bu oran, bir önceki ay olan Mart’taki yüzde 4,86’lık seviyeye oldukça yakın seyretti. Ülkenin ulusal istatistik kurumu olan Romanya Ulusal İstatistik Enstitüsü …

1,5 milyon lira faizsiz kredi! Markaların sıfır otomobil kampanyaları açıklandı

Otomobil sahibi olmak isteyenler için sıfır faizli kredi kampanyaları sürüyor. Araç fiyatları yükselmeye devam ederken, birçok otomobil markası 1,5 milyon TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkânı sunarak müşterilerine cazip ödeme planları hazırlıyor …

Düğünlerinizi çalgısız yapmak zorunda kalabilirsiniz: Hapis cezası var

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yetkilileri, düğün salonlarında çalınan müziklerin telif haklarıyla ilgili düzenleme kapsamında salon işletmecileriyle sözleşme imzalamaya başladı. MESAM Başkanı Recep Ergül ile beraberindekiler …

Asgari ücret dolar karşısında pul oldu: 5 ayda 2 bin lira eridi

2025 yılı asgari ücreti ilk açıklandığında 628 dolara denk gelirken, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle 570 dolara kadar geriledi. TL cinsinden kayıp 2 bin lirayı aşarken, alım gücü üzerindeki baskı artıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş