Doğu Karadeniz’e 1 Trilyon Lira Yatırım

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Doğu Karadeniz Bölgesine 22 Yılda 1 Trilyon Lira Yatırım Yapıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne 22 yılda yaklaşık 1 trilyon liralık doğrudan kamu yatırımı yapıldığını belirtti. Yılmaz, “2004 yılında bölgeden yapılan ihracat 1.2 milyar dolar iken, 2024 yılı sonu itibarıyla bu rakam yaklaşık 6-7 milyar dolara yükseldi” dedi.

Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma Eylem Planı ve İstişare Toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmak amacıyla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı yaklaşımla yürütülen çalışmalara değinen Yılmaz, bölgeye 22 yılda yaklaşık 1 trilyon liralık kamu yatırımı doğrudan gerçekleştirildiğini vurguladı. Ayrıca, 2004 yılında bölgeden yapılan ihracatın 1.2 milyar dolar olduğunu ancak 2024 yılında bu rakamın yaklaşık olarak 6-7 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Aynı zamanda bölgenin turizm potansiyeline de değinen Yılmaz, 2004 yılında 1.2 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği bölgenin, 2023 yılında ise bu sayının yaklaşık 2,8 milyona çıktığını ifade etti. Tabiat turizminin bölgeye getirdiği katma değeri vurgulayan Yılmaz, yeni hedeflerinin 4.5 milyon turist olduğunu belirtti.

Samsun-Sarp demiryolu projesine de değinen Yılmaz, Türkiye genelinde demiryollarının öncelikli olduğunu ve bu kapsamda Samsun-Sarp demiryolu projesi ile ilgili çalışmaların başladığını açıkladı. Ayrıca, Çorum Delice hızlı tren hattı programına alındığını ve demiryolu projelerine önümüzdeki yıllarda daha fazla odaklanacaklarını belirtti.

Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde tarım ve turizm alanlarına yapılacak yatırımları açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, bölgede tarımsal gelirin 2024 yılında 166 milyar lirayı aştığını ve yeni hedeflerinin 209 milyar dolarlık tarımsal üretim hızı oluşturmak olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede turizm alanında da çalışmaların devam ettiğini ve yeşil kuşak projeleri ile sürdürülebilir turizm alanları oluşturulduğunu açıkladı.

Bakan Kacır ayrıca, bölgenin tarım ve turizm alanındaki yatırımlarını artırmaya devam edeceklerini belirtti. Bu kapsamda, tarımsal sulama programı dahilinde su kaynaklarının verimli kullanımı ve tarım alanlarının artırılması için projeler hayata geçirileceğini söyledi. Ayrıca, tarımsal gelir artışı programı ile bölgenin tarımsal hasılasının yükseltilmesine odaklanacaklarını ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Giresun İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Related Posts

Asgari ücret dolar karşısında pul oldu: 5 ayda 2 bin lira eridi

2025 yılı asgari ücreti ilk açıklandığında 628 dolara denk gelirken, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle 570 dolara kadar geriledi. TL cinsinden kayıp 2 bin lirayı aşarken, alım gücü üzerindeki baskı artıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.

Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,4 artışla 537,90 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,7 yükselişle 23.503 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 değer kazancıyla 8.563,45 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 …