Yargıtay’dan emsal mesai kararı: İşveren artık sözleşmeye o ibareyi koyamayacak!

Türkiye, OECD Verilerine Göre Haftalık Ortalama 45,7 Saat Çalışarak En Fazla Mesai Yapan Ülke

OECD verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik mesai süresiyle en fazla çalışan ülke konumunda. Ancak çalışanların önemli bir kısmı, fazla mesai ücretlerini alamıyor. Yargıtay’ın son kararı, iş sözleşmelerinde yer alan “fazla çalışma ücrete dahildir” ifadesine sınırlama getirerek işçi haklarını güçlendiriyor.

OECD’nin 4 Katı Mesai Türkiye’de Yapılıyor

Türkiye, haftalık ortalama çalışma süresi bakımından OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. OECD ortalaması 37 saat civarındayken, Türkiye’de çalışanlar haftada ortalama 45,7 saat çalışıyor. Daha çarpıcı olan ise, çalışanların yüzde 15,1’inin haftada 60 saatten fazla mesai yapıyor olması. Bu oran, OECD ortalamasının yaklaşık dört katı.

Fazla Mesai Genellikle Ödenmiyor

Yasalar açık olsa da, birçok işçi fazla mesai karşılığını alamıyor. İşverenler, iş sözleşmelerine koydukları “fazla mesai ücrete dahildir” ifadesiyle bu yükümlülükten kaçabiliyor. Ancak Yargıtay’ın kararları, bu ifadenin sınırsız bir hak sağlamadığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

İş Kanunu ve 270 Saatlik Sınır

4857 sayılı İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saatle sınırlı. Bu sürenin üzerindeki her saat çalışma fazla mesai sayılıyor ve yüzde 50 zamlı ücretle ödenmesi gerekiyor. Yıllık fazla mesai süresi ise 270 saatle sınırlandırılmış durumda. Bu sınır aşıldığında, “fazla mesai ücrete dahildir” ibaresi geçerliliğini yitiriyor ve işçiye ek ücret ödenmesi zorunlu hale geliyor.

Yargıtay da bu konuda net bir içtihat oluşturmuş durumda. Karara göre, aylık ücretin içinde fazla mesai ücreti bulunsa bile, bu sadece yılda 270 saate kadar geçerli sayılıyor.

Asgari Ücretliler İçin Durum Ne?

Yargıtay kararlarında dikkat çeken bir diğer husus, asgari ücretli çalışanlar. Eğer bir işçi asgari ücret alıyorsa, iş sözleşmesine fazla mesai dahil ibaresi konulsa bile bu uygulama geçersiz sayılıyor. Fazla mesai yaptırılması durumunda, işverenin bu ücretleri ödemesi gerekiyor.

İşçiler, isterlerse fazla mesai ücretini nakit yerine izin olarak da kullanabiliyor. Her 1 saatlik fazla mesaiye karşılık 1 saat 30 dakikalık serbest zaman hakkı doğuyor. Ancak bu iznin kullanılabilmesi için işçinin yazılı talebi ve altı ay içinde kullanım şartı bulunuyor.

Fazla mesai ücreti alacaklarında dava açılması durumunda ise yalnızca son beş yıllık süre içindeki alacaklar talep edilebiliyor. Bu nedenle çalışanların yasal haklarını zamanında aramaları büyük önem taşıyor.

Related Posts

En düşük emekli maaşı için net rakam ortaya çıktı! Uzman isim canlı yayında açıkladı

Göktaş’a göre, SSK ve Bağkur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı doğrultusunda yaklaşık %16,24 oranında zam alacak. Bu artışla birlikte en düşük emekli aylığının 16.818 TL’ye çıkabileceğini belirtti. Ancak kök aylığı düşük olan yaklaşık 4 milyon …

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

Kara yollarında yol çalışmaları ile ilgili uyarılar (01 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, O-4 Otoyolu’nun Hendek Kavşağı 159-160. kilometrelerinde üstyapı yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle D-100 devlet yolundan otoyola girişler ve buradan çıkışlar trafiğe kapatıldı …

Yeniçağ Gazetesi: AKP, dünyaya tarım nasıl bitirilir dersi veriyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti; AKP, DÜNYAYA TARIM NASIL BİTİRİLİR DERSİ VERİYOR! Son 20 yılda 27,8 milyon dekar tarım arazisi imara açıldı, 600 bin çiftçi de üretimden çekildi. Geriye kalan üreticiler de bir yandan zirai don, diğer yandan …

İstediği mobilyaları ürettiremedi, marangoz tezgahının başına geçen kadın herkesi şaşırttı

Samsun’da organizatör olarak çalışırken istediği mobilyaları yaptırmakta zorlanan 33 yaşındaki Bahar Kuru, erkeklerin, “Sen yapamazsın” demesine inat marangoz tezgahının başına geçerek ezberleri bozdu.

Romanya’da demir yolunu yenileyecekler

Romanya Ulusal Demiryolları Şirketi CFR SA tarafından “Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebes” demiryolu hattının rehabilitasyonu için düzenlenen ihaleyi, IC İçtaş İnşaat liderliğindeki IC İçtaş – Rotary Constructii Mentenanta S.A. konsorsiyumu kazandı.