Kansızlık deyip geçmeyin! ‘Kalp yetmezliğine neden olabilir’
Çabuk Yorulmanın Sebebi Kansızlık Olabilir!
Kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olması nedeniyle organlara az oksijen taşınması sonucu oluşan halsizlik, çabuk yorulma ve ciltte solukluk, aneminin genellikle ilk belirtileri oluyor. Anemi genel olarak kolay teşhis edilebilen bir sorun. Doğumdan itibaren her yıl düzenli olarak yapılan basit bir hemogram testi ve doktor muayenesi erken teşhisi mümkün kılıyor.
Anemi en sık adet gören kadınlarda görülürken, bebek ve çocuklarda, hematolojik kanser veya onkolojik kanser tedavisi gören hastalarda ve kronik hastalığı olanlarda da yaygın olarak teşhis ediliyor. Anemi tedavi edilmediğinde dokulara az oksijen ulaşabildiği için dokular ‘hipoksi’ denilen oksijen yetersizliği sorunu yaşamaya başlıyor.
Anemi pek çok etken sonucu gelişiyor ve tedavisi sebebine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Vitamin eksikliği (B12, folik asit) ya da demir eksikliği nedeniyle oluşan anemilerde eksik vitaminler ilaç olarak öneriliyor ve hasta düzenli olarak takip ediliyor. Anemilerde bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebiliyor.
- Kansızlık belirtileri arasında çarpıntı, baş dönmesi ve nefes darlığı bulunabilir.
- Doğumdan itibaren yapılan düzenli hemogram testleri ile anemi erken teşhis edilebilir.
- Aneminin yaygın nedenleri demir, B12 ve folat eksikliği olarak belirlenmiştir.
- Anemi tedavisi, nedene göre değişen planlar gerektirebilir.