Kuyumculardan Altınbank önerisi: ‘500 milyar dolar altın yastık altında’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı: Türkiye’de Yastık Altındaki Altın Miktarı 5 Bin Tonu Aşıyor

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye’de yastık altındaki altın miktarının 5 bin tona yakın olduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, yastık altındaki altının aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyleyebiliriz.” dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İKO Başkanı Atayık, yastık altındaki altın rakamına ilişkin, “Dünya Altın Konseyi’nin tahminlerine göre bu rakam 5 bin ton civarındadır. Daha sonraki yıllarda farklı kurum ve uzmanlar tarafından yastık altı ile ilgili 6 bin 500-7 bin ton tahminleri yapıldı. Ancak bu miktardan insanlar için manevi değeri olan ve bankalara eritmek üzere verilemeyen stokları düşmek gerekiyor.” diye konuştu.

5 bin ton olarak telaffuz edilen rakamların daha doğru olabileceğini ve kendi tahminlerinin de bu yönde olduğunu aktaran Atayık, şunları kaydetti:

“Bu öngörünün teyidi için Türkiye’deki hanehalkı sayısı olan 20 milyon 200 bin ve Türkiye’nin nüfusu ile ilgili telaffuz edilen 85 milyon rakamı kullanılarak yastık altındaki miktarın akılcı olup olmadığı konusunda bir fikir yürütülebilir. Yastık altı birikimlerin parasal karşılığı bugün altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyleyebiliriz.”

“İthal Edilen Toplam Miktarın Yüzde 40-50’si Sektörde Kullanılıyor”

Atayık, ithal edilen altının tamamının, kuyumculuk ve mücevherat sektörünün talebi olmadığını ifade ederek, “İthal edilen toplam miktarın sadece yüzde 40-50 arasındaki bir miktarı sektörde kullanılıyor. Sektöre gelen bu miktar da kilogram başına 2 bin 500-5 bin dolar arasında bir katma değer yaratmak suretiyle Türkiye’nin en değerli ihracat birim değeri olan ürünlere dönüşüyor.” dedi.

Atayık, ithal edilen altın miktarları hakkında şu bilgileri verdi:

  • 2023 itibarıyla, üretim yapılacak 18 ayrı altın madeni sahası mevcut.
  • 2023’te üretim 35,5 ton olarak gerçekleşti.
  • 2024’te ise üretim 32,2 ton oldu.

Atayık, yurt içi üretimin ve hurda dönüşümlerinin artmasıyla ithalatın azalacağını belirtti.

Related Posts

Merkez’in rezervleri eridi: 4 haftanın en düşüğü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran ile sona eren haftada 155,7 milyar dolardan 154,4 milyar dolara gerileyerek, son 4 haftanın en düşük seviyesine indi. TCMB haftalık verilerine göre, döviz rezervleri altı …

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

İstanbul’da haziran ayının zam şampiyonu kiraz oldu

İstanbul’da haziran ayının zam şampiyonu kiraz oldu

En düşük emekli maaşı için net rakam ortaya çıktı! Uzman isim canlı yayında açıkladı

Göktaş’a göre, SSK ve Bağkur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı doğrultusunda yaklaşık %16,24 oranında zam alacak. Bu artışla birlikte en düşük emekli aylığının 16.818 TL’ye çıkabileceğini belirtti. Ancak kök aylığı düşük olan yaklaşık 4 milyon …

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

Kara yollarında yol çalışmaları ile ilgili uyarılar (01 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, O-4 Otoyolu’nun Hendek Kavşağı 159-160. kilometrelerinde üstyapı yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle D-100 devlet yolundan otoyola girişler ve buradan çıkışlar trafiğe kapatıldı …