Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlara göre, klima yoluyla bulaşan en önemli hastalık olan bir bakterinin sebep olduğu “lejyoner hastalığı” olarak da bilinen hastalık, klimaların filtre sistemlerinde çoğalarak ortam havasına dağılan Legionella Pneumophila adlı bakteriden kaynaklanmaktadır. Salgınlar genellikle otellerde ve hastanelerde görülse de, tek tek vakalar da bildirilmiştir. Şu ana kadar insandan insana bulaştığına dair bir veri bulunmamaktadır. Hastalık özellikle vücut direnci düşük kişilerde rahatça yerleşebilir. Özellikle şeker hastaları, alkolikler, kemoterapi hastaları ile kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde daha yüksek oranda görülür. En yaygın risk faktörü ise sigara içimidir.

Uzmanlar, özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarlarının alerjik rinit ve astım gibi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Araçlardaki klimaların doğru kullanılmamasının ise sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabileceği üzerinde duruluyor. Bu nedenle, araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesinin bu tür sorunları önleyebileceği vurgulanıyor.

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

MHRS’de randevu krizi derinleşiyor: Şikayetler patladı!

MHRS üzerinden randevu alamayan yurttaşların şikayetleri nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 53 arttı. Randevu iptalleri, sistem arızaları ve özel hastanelere yönlendirme tepkilere yol açtı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!