Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne işçi ve patronlardan onay çıkmadı

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) 2024’ün Sonuna Ertelendi

Türkiye’nin ekonomik geleceğine yönelik önemli adımlardan biri olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), 2024’te hayata geçmesi planlanırken yapılan revizeyle 2025 yılının son çeyreğine ertelendi.

Türkiye Gazetesi’nden İsa Karakaş, TES’in ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını, ancak işçi ve işveren taraflarının bu düzenleme konusunda endişelerinin bulunduğunu belirtiyor.

*OVP/Orta Vadeli Plan çerçevesinde, Otomatik Katılım Sistemi 

(OKS) işveren katkılarıyla birlikte ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülerek, TES’in oluşturulması planlanıyordu. Ancak bu planın uygulanabilmesi için işçi ve işveren tarafları arasında uzlaşma sağlanması gerekiyor.

Karakaş’a göre, işçiler mevcut prim yüküne ek bir ödeme yapmayı reddederken, işverenler de yüksek prim oranlarını gerekçe göstererek TES düzenlemesine olumsuz yaklaşıyorlar.

Hükümet, bu düzenlemenin ekonomik büyümeyi desteklemesini ve tasarrufların artmasını hedefliyor. Ancak işçi ve işveren arasındaki bu anlaşmazlık, düzenlemenin hayata geçirilmesini zorlaştırıyor.

İsa Karakaş, TES’in 2025 yılının sonunda gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini sorgularken, işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözülmeden düzenlemenin başarılı bir şekilde uygulanmasının oldukça zor olacağını vurguluyor.

Anlaşma sağlanmadan yapılacak bir düzenlemenin büyük tepkilere neden olabileceği tahmin ediliyor. Bu sebeple TES’in 2025 yılının sonunda uygulanıp uygulanamayacağı konusundaki belirsizlik devam etmektedir.

Related Posts

Küresel ulaşımın yol haritasını belirleyecek forum gelecek hafta İstanbul’da düzenlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da 27-29 Haziran’da gerçekleştirilecek Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’na ilişkin, “Amacımız küresel ulaştırma politikalarına yön verecek bir zemin oluşturmaktır.” ifadesini kullandı.

Emeklilerin gözü temmuz ayında : Maaş ve promosyon zammı için geri sayım başladı

Temmuz ayında yapılacak emekli maaşı zammı ile birlikte, emekliler yeni promosyon fırsatlarını araştırmaya başladı. Bankalar, maaş dilimlerine göre değişen promosyon ödemeleri sunmaya devam ederken, maaş artışının promosyonlara etkisi ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, maaş zammı sonrası bankaların promosyon tutarlarını artırabileceğini öngörüyor. Ancak, enflasyon oranlarının bu ödemeleri doğrudan etkileyebileceği belirtiliyor.

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok hangi sektörler düşüş yaşadı (20 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 ile metal ana sanayi …

İslam Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 740 milyon dolarlık finansman

İslam Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 740 milyon dolarlık finansman

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu.

Akaryakıta bir büyük zam daha geliyor: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıta bir büyük zam daha geliyor: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları